Concerten

2019

 • Officium Defunctorum
  Maria Of Spain

  Kamerkoor El Grillo & Portus Ventum
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 2 november 2019
  Sint-Michielskerk, Roeselare
  Organisatie: Oekene Inviteert

  Zondag 3 november 2019
  Sint-Machariuskerk, Gent
  Organisatie: Muziekcentrum De Bijloke

  O F F I C I U M   D E F U N C T O R U M

  Victoria’s Requiem voor een tijdperk

  De Spanjaard Tom´s Luis de Victoria (1548-1613) componeerde in 1603 een indrukwekkend Officium defunctorum speciaal voor de dood van Maria van Oostenrijk, dochter van keizer Karel V en Isabella van Portugal. Bij de somptueuze exequiae ter ere van de keizerin-moeder weerklonk Victoria's zwanenzang con pausa, gravidad e solemnidad. Het inherente drama van dit meeslepende dodenofficie doet ook 400 jaar na datum een mens naar adem happen van bij de eerste aanhef. Geen passender moment van het jaar dit polyfone topwerk live mee te maken dan de dagen rond Allerheiligen en Allerzielen.

 • Dies Irae
  Laatste Oordeel (Rogier van der Weyden)

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 29 juni 2019
  Sint-Machariuskerk, Gent

  D I E S   I R A E

  Toorn van het laatste oordeel

  De huiveringwekkende tekst van de gregoriaanse sequens ‘Dies Irae’, tot aan het Tweede Vaticaans Concilie een vast onderdeel van de dodenmis, is het uitgangspunt van dit programma. Kamerkoor El Grillo laat zich vergezellen door een begeleidend ensemble van onheilspellende bazuinen. Samen dompelen ze u onder in sibillijnse voorspellingen, goddelijke toorn en menselijke vertwijfeling in het uur van de dood.

 • Tenebrae
  Jeremiah (Rembrandt)

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 30 maart 2019
  Zondag 31 november 2019
  Sint-Machariuskerk, Gent

  T E N E B R A E

  Muziek voor donkere metten

  Carlo Gesualdo, Prins van Venosa, was zonder twijfel één van de meest excentrieke en eigenzinnige componisten uit de renaissance. Zijn zin voor contrast, gebruik van chromatiek en hang naar visionaire harmonieën komen nergens sterker naar voor als in de Tenebrae Responsoriae, zijn allerlaatste publicatie uit 1611. Een selectie van deze ijzingwekkende muziek voor de donkere metten van de Goede Week combineert Kamerkoor El Grillo met lamentaties en motetten van tijdgenoten tot een intens passieprogramma vol onderhuidse spanning en serene verstilling.

2018

 • Tous les Regretz
  Young Lady

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 24 november 2018
  Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, Dadizele (Moorslede)
  Organisatie: OekeneNV

  Zaterdag 25 november 2018
  Sint-Machariuskerk, Gent
  Organisatie: De Bijloke

  T O U S   L E S   R E G R E T Z

  Als één van de meest succesvolle componisten uit de hele renaissance beheerste Orlandus Lassus (1532-1594) de techniek van het parodiëren als een echte ‘meester-imitator’. In de zesstemmige Missa Tous les regretz, naar het ontroerende chanson van Nicolas Gombert, brengt de kapelmeester van de hertog van Beieren een verbluffend staaltje van aemulatio: de kunst van het overtreffen van een schitterend voorbeeld. Het resultaat: eerbetoon en ambitie vervat in rijke melancholie en absolute klankschoonheid…

 • Spem In Alium
  John Speed: Nonsuch Palace

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 30 juni 2018
  Sint-Machariuskerk, Gent

  Organisatie: Meer Stemmig Gent

  S P E M   I N   A L I U M

  Cathedrals of sound

  Het bijna mythische veertigstemmige psalmmotet Spem in alium van de Engelse componist Thomas Tallis, is ongetwijfeld één van de meest tot de verbeelding sprekende composities uit de renaissance en misschien wel uit de hele muziekgeschiedenis. Samen met John Sheppards responsorium Media vita, omschreven als de “Götterdämmerung van de polyfonie”, bezorgen we u een avond zoals u zelden kan meemaken!

 • Eternal Lamentation
  Da Messina: Passion Of Christ

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Vrijdag 2 maart 2018
  Sint-Maartenskerk, Kortrijk
  (Passio 2018)

  Zaterdag 3 maart 2018
  Sint-Machariuskerk, Gent

  ETERNAL LAMENTATION

  Passiemuziek voor de Tudors

  Als geen ander belichaamt Thomas Tallis (ca. 1505-1585) de evoluties en schittering van de polyfonie tijdens de Tudor-dynastie. Katholiek of Anglicaan; heel wat Engelse componisten schreven hun mooiste bladzijden voor de diensten van de Goede Week.

  Dit programma brengt u een bedwelmende bloemlezing van de allermooiste passiemuziek van William Cornysh tot Thomas Tomkins met als absoluut hoogtepunt de Lamentations of Jeremiah, Tallis’ geniale klaagzangen!

2017

 • Sweet Little Babe
  Elisabeth I

  Kamerkoor El Grillo - Inge Bollaert
  &
  Bugs, Les Violes du Conservatoire de Bruxelles - Philippe Pierlot

  Vrijdag 29 december 2017
  Eglise Protestante, Spa

  Zaterdag 30 december 2017
  Kapel Ter Haegen, Gent

  SWEET LITTLE BABE

  A Tudor Christmas

  Speciaal voor Kerstmis slaan el Grillo en de gambaklas van Philippe Pierlot aan het Brusselse Conservatorium de handen in elkaar voor twee exclusieve concerten. Op het programma intieme consort music en schitterende anthems van John Dowland, Orlando Gibbons en William Byrd, zonder twijfel de meest invloedrijke componisten van hun tijd.

 • Soli Deo Gloria
  Johann Sebastian Bach by Haussmann
  Kamerkoor El Grillo
  Ensemble Il Gardellino
  Kristen Witmersopraan
  Margot Oitzingeralt
  Johannes Gaubitztenor
  Peter Kooijbas
  Inge Bollaertmuzikale leiding

  Zaterdag 18 november 2017
  Zondag 19 november 2017
  Sint-Machariuskerk, Gent

  SOLI DEO GLORIA

  Bachs polyfone traditie

  J.S. Bach:
  Cantate BWV 48 “Ich elender Mensch”
  Cantate BWV 125 “Mit Fried und Freud”
  Missa brevis BWV 236

  De muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) vormt zonder meer het absolute culminatiepunt van de polyfone kunst. Voortbouwend op een lange traditie wist de cantor uit Leipzig als geen ander het muzikale lijnenspel te vervlechten tot geniale constructies waarin vorm en inhoud een ongekende spankracht opwekken.

  Kamerkoor El Grillo en dirigent Inge Bollaert maken opnieuw een uitstap naar de barok! Samen met Il Gardellino, ensemble van barokspecialisten Marcel Ponseele en Jan De Winne en samen met enkele topsolisten zetten we de polyfone kers op de taart. Op het programma enkele van Bachs meest ontroerende cantates en een feestelijke Missa brevis als slotstuk van het Lutherjaar!

 • L'Oracolo Della Musica
  Monteverdi

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 1 juli 2017
  Sint-Machariuskerk, Gent

  Organisatie: meerstemmiggent

  L'ORACOLO DELLA MUSICA

  Monteverdi en de stile antico

  450 jaar geleden werd Claudio Monteverdi geboren in Cremona. Als waar 'orakel van de muziek' had hij de barok op gang getrokken met schitterende composities als de Vespro della Beata Vergine en stond hij met L’Orfeo aan de wieg van het nieuwe operagenre. Toch bleef hij volledig doordrongen van de stile antico, de oude geleerde componeerstijl van zijn voorgangers uit de renaissance.

  In dit programma belicht Kamerkoor El Grillo zijn posthuum uitgegeven Messa a quattro voci da Cappella - een schoolvoorbeeld van klassieke helderheid en evenwicht met een geniaal vleugje moderniteit - en combineert ze met composities van Monteverdi’s inspiratiebronnen, leermeesters en tijdgenoten als Giaches de Wert, Carlo Gesualdo of Hans Leo Hassler.

 • Palestrina
  Clemens

  Kamerkoor & Cappella El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 11 maart 2017
  Zondag 12 maart 2017
  Sint-Machariuskerk, Gent

  Zaterdag 22 april 2017
  Eglise Saint-Remacle, Spa

  PALESTRINA

  Het perfecte universum

  Zonder twijfel is Giovanni Pierluigi da Palestrina (ca.1525-1594) de beroemdste componist van de 16e eeuw. Zijn hele leven lang was hij actief in het pauselijke Rome waar de machtige Sint-Pietersbasiliek in de steigers stond en het pigment van Michelangelo’s Laatste Oordeel nauwelijks was opgedroogd. In die wereld op de rand van humanisme naar contrareformatie voerde hij de polyfonie van de Franco-Vlamingen met glasheldere, pure en uitgebalanceerde composities naar een absoluut zenit. Ontdek zijn missen, motetten, lamentaties en madrigalen en laat u overweldigen door het perfecte universum van zijn onaardse klankwereld!

2016

 • Opus Ultimum
  Rembrandt

  Kamerkoor & Cappella El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Vrijdag 11 november 2016
  Sint-Maartenskerk, Kortrijk

  Zaterdag 12 november 2016
  Zondag 13 november 2016
  Sint-Machariuskerk, Gent

  OPUS ULTIMUM

  Heinrich Schütz

  Op de kruising van renaissance en barok staat één man op eenzame hoogte in de 17e eeuwse Duitse muziek: Heinrich Schütz (1585-1672). Precies 100 jaar voor Bach laat hij het woord en de muziek op op ongeëvenaarde manier naadloos in elkaar overvloeien in een meesterlijke synthese van tradities. Zo ook in de Geistliche Chormusik of in het magistrale Schwanengesang, zijn allerlaatste compositie waarin de pracht de Venetiaanse meerkorigheid versmelt met Lutherse zeggingskracht!

 • Het prinsenhof
  Fragment Tuin Der Lusten Jeroen Bosch

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 2 juli 2016
  Sint-Machariuskerk, Gent

  Organisatie: meerstemmiggent

  HET PRINSENHOF

  Luister van de Vlaamse Polyfonie

  In Prinsenhof hoort u een nieuwe bloemlezing van aan aantal uitgelezen motetten, misdelen en wereldlijke chansons van Heinrich Isaac, Josquin Des Prez en Jacob Obrecht. Het zijn stuk voor stuk schitterende exponenten van de Vlaamse polyfonie, muziek uit de renaissance die ook vijf eeuwen na datum luisteraars in vervoering weet te brengen door haar vindingrijkheid, architectuur en klankschoonheid.

 • Miserere
  Madonna and child with Saints by Bellini

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 19 maart 2016
  Zondag 20 maart 2016
  Sint-Machariuskerk, Gent

  MISERERE

  Passieconcert met muziek Lassus, Massaino en Allegri

  Muziek voor de Goede Week nam een meer dan bijzondere plaats in in het oeuvre van elke componist uit de renaissance. De prachtige poëzie van de boetepsalmen, lamentaties of responsoria waren een onuitputtelijke bron van inspiratie.

  Het nec plus ultra van dit ingetogen maar emotioneel sterk geladen repertoire is ongetwijfeld het Miserere van de Italiaanse componist Gregorio Allegri (1582-1652). Kamerkoor El Grillo combineert dit mythische meesterwerk in een verstild programma met twee parels uit de laat renaissance: de weinig uitgevoerde Musica super Threnos Ieremiae prophete van Tiburtio Massaino (ca.1550-1608) en de monumentale eerste boetepsalm Domine, ne in furore tuo van Orlandus Lassus (1532-1594).

2015

 • Soli Deo Gloria (20 jaar El Grillo)
  Johann Sebastian Bach by Haussmann
  Kamerkoor El Grillo
  Ensemble Il Gardellino
  Kristen Witmersopraan
  Margot Oitzingeralt
  Jan Kobowtenor
  Peter Kooijbas
  Inge Bollaertmuzikale leiding

  Zaterdag 21 november 2015
  Zondag 22 november 2015
  Sint-Machariuskerk, Gent

  SOLI DEO GLORIA

  20 jaar Kamerkoor El Grillo

  J.S.Bach (1685-1750):
  Motet BWV 118 “Jesu Christ, meins Lebens Licht”
  Missa brevis BWV 235
  Cantate BWV 21 “Ich hatte viel Bekümmernis”

  De muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) vormt zonder meer het absolute culminatiepunt van de polyfone kunst. Voortbouwend op een lange traditie wist de cantor uit Leipzig als geen ander het muzikale lijnenspel te vervlechten tot geniale constructies waarin vorm en inhoud een ongekende spankracht opwekken.

  Ter gelegenheid van 20 jaar El Grillo maken het kamerkoor en dirigent Inge Bollaert opnieuw een uitstap naar de barok. Samen met het Ensemble Il Gardellino, hoboist Marcel Ponseele en enkele topsolisten zetten we de polyfone kers op de taart. Op het programma drie meesterwerken van Bach: een ontroerend motet, een feestelijke Lutherse mis en een beklijvende cantate!

 • Il Divino Cipriano! Gent
  Cypriano de Rore by Hans Mielich

  Kamerkoor & Capella El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 27 juni 2015
  Sint-Machariuskerk, Gent

  Organisatie: Meer Stemmig Gent

  IL DIVINO CIPRIANO!

  500 jaar Cypriaan de Rore

  Rond 1540 trok Cypriaan de Rore (ca.1515-1565) weg uit zijn geboortestad Ronse naar Italië om daar zoals zijn leermeester en streekgenoot Willaert naam en faam te maken als zanger en kapelmeester aan het hof van de hertog van Ferrara en de San Marcobasiliek van Venetië!

  Dit programma wil een passend eerbetoon brengen aan deze 500 jaar geleden geboren componist. Gedurfde madrigalen, Franse chansons en schitterende motetten worden afgewisseld met delen uit de zevenstemmige Missa Praeter rerum seriem, een adembenemende tour de force en zonder twijfel één van de absolute topwerken uit de hele renaissance!

 • Il Divino Cipriano! Ronse
  Cypriano de Rore by Hans Mielich

  Kamerkoor El Grillo
  Ensemble Polyfoon
  Inge Bollaert & Lieven Deroo, muzikale leiding

  Zaterdag 25 april 2015
  Sint-Martinuskerk, Ronse

  Organisatie: Cultuurraad Stad Ronse

  IL DIVINO CIPRIANO!

  500 jaar Cypriaan de Rore

  In het midden van de 16e eeuw trok Cypriaan de Rore weg uit zijn geboortestad Ronse naar Italië om daar zoals Adriaan Willaert naam en faam te maken als zanger en kapelmeester aan het hof van de hertog van Ferrara en de San Marcobasiliek van Venetië.

  Ter gelegenheid van zijn 500ste verjaardag kan u de fantastische muziek van de meest illustere Ronsenaar in eigen stad beluisteren tijdens een festival dat volledig aan zijn muziek is gewijd. Twee weekends lang brengt het kruim van de Vlaamse oudemuziekensembles de meest ruime bloemlezing ooit uit zijn veelzijdig oeuvre!

  Ook Kamerkoor El Grillo is van de partij en zal samen met Ensemble Polyfoon een gevarieerd programma brengen met zelden uitgevoerde motetten, schitterende madrigalen en de virtuoze Missa a note negre gebaseerd op de Rores chanson Tout ce qu’on peut en elle voir.

  Il divino Cipriano komt terug thuis en zal door uw aanwezigheid het eerbetoon krijgen dat hem toekomt.

 • Eternal Lamentation
  Da Messina: Passion Of Christ

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Vrijdag 20 maart 2015
  Sint-Nicolaas-van-Tolentijnkerk, De Pinte
  Orangisatie: NonameChild

  Zaterdag 21 maart 2015
  Eglise du St Sacrement, Luik
  Organisatie: Ricercar Consort

  Zondag 22 maart 2015 om 16u
  Sint Machariuskerk, Gent

  ETERNAL LAMENTATION

  Passiemuziek voor de Tudors

  Als geen ander belichaamt Thomas Tallis (ca. 1505-1585) de evoluties en schittering van de polyfonie tijdens de Tudor-dynastie. Katholiek of Anglicaan; heel wat Engelse componisten schreven hun mooiste bladzijden voor de diensten van de Goede Week.

  Dit programma brengt u een bedwelmende bloemlezing van de allermooiste passiemuziek van William Cornysh tot Thomas Tomkins met als absoluut hoogtepunt de Lamentations of Jeremiah, Tallis’ geniale klaagzangen!

2014

 • Het Prinsenhof

  La Caccia
  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 18 oktober 2014 Sint-Machariuskerk Gent
  Privéconcert 700 jaar Sint-Jorisgilde
  Organisatie: Sint-Jorisgilde

  Zondag 19 oktober 2014 Sint-Petrus & Pauluskerk, Hansbeke
  Organisatie: Wende VZW

  HET PRINSENHOF

  Luister van de Vlaamse Polyfonie

  In Prinsenhof hoort u een bloemlezing van aan aantal uitgelezen religieuze motetten en wereldlijke chansons van Antoine Busnois, Johannes Ockeghem, Josquin Des Prez en Jacob Obrecht. Het zijn stuk voor stuk schitterende exponenten van de Vlaamse polyfonie, muziek uit de renaissance die ook vijf eeuwen na datum luisteraars in vervoering weet te brengen door haar vindingrijkheid, architectuur en klankschoonheid.

 • Portugaliae Musica

  Kamerkoor El Grillo - Inge Bollaert

  Zaterdag 28 juni 2014 om 15u30
  Sint-Machariuskerk, Gent

  PORTUGALIAE MUSICA

  De gouden eeuw van de Portugese polyfonie

  Aan het begin van de zeventiende eeuw onderging Portugal de stukgeslagen trots van een wereldrijk dat de duimen had gelegd voor de Habsburgse hegemonie. Die lijdzaamheid verdween toen de Hertog van Bragança in 1640 gekroond werd als koning João IV van Portugal. Als beschermheer van de kunsten én onderlegd componist was de koning bevriend met de beste musici uit zijn tijd zoals Felipe de Magalhães, Duarte Lôbo of Frei Manuel Cardoso.

  Aan deze generatie componisten was de barokke revolutie van Monteverdi grotendeels voorbijgegaan. Hun stilistisch ideaal – zoals te horen in enkele delen uit Cardoso’s zesstemmige Missa miserere mihi – was in zekere zin “ouderwets” en nog steeds gebaseerd op Palestrina’s glasheldere polyfone schrijfstijl, maar dan zongerijpt, hier en daar pittig gekruid en voorzien van een vleugje onvervalste saudade.

 • Membra Jesu Nostri

  Zsuzsi Tóth, sopraan I
  Kristen Witmer, sopraan II
  Alexander Schneider, contratenor
  Tore Denys, tenor
  Matthias Lutze, bas

  El Grillo Consort en Kamerkoor
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 5 april 2014 om 20u00
  Zondag 6 april 2014 om 16u
  Sint-Machariuskerk, Gent

  MEMBRA JESU NOSTRI

  Dietrich Buxtehude (1637-1707)

  Tijdens de passieperiode focust El Grillo dit jaar op de muziek van Dietrich Buxtehude, Bachs grote voorbeeld uit Lübeck. Een echte Passion schreef Buxtehude niet, maar des te meer is Membra Jesu Nostri een aangrijpende meditatie over de passie van Christus! In deze zevendelige cantatencyclus worden de getormenteerde lichaamsdelen van de gekruisigde Christus beweend en verklankt door een rijke afwisseling van instrumentale ritornello’s, solistische interventies en prachtige koorpassages. Het resultaat laat de luisteraar verweesd achter in stille ontroering. Een jaarlijks ritueel voor sommigen, misschien wel een schitterende ontdekking voor u?

2013

 • Littel Tyne Child
  Engel

  Kamerkoor El Grillo
  & Le caste Nymphe
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 14 december 2013 om 20u00
  Zondag 15 december 2013 om 16u

  Kapel Ter Haegen (Zusters van Liefde)
  Molenaarsstraat 24 - 9000 Gent

  Met dit concert steunde Kamerkoor El Grillo "SOS kinderdorpen"
  in het kader van "Music for life 2013"

  LITTEL TYNE CHILD

  Carols, hymns & motets from the old and new world

  Kerst staat al eeuwen voor onschuld, puurheid en verwondering. Samen met Le caste Nymphe gaat El Grillo op zoek naar de roots van de christmas carol in manuscripten uit het middeleeuwse Engeland. Na een zwerftocht door zeven eeuwen vocale traditie belanden we in de nieuwe wereld, zomaar op straat in Murphy, Cherokee County, North Carolina! Geniet van dit hartverwarmende programma ver weg van kalkoen, kitch of glinstersentiment.

 • Magistro Petro

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 29 juni 2013 om 15u30
  Sint-Machariuskerk Gent
  Organisatie: van Meer Stemmig Gent.

  Zaterdag 28 september 2013 om 20u30
  Hansbeke, Sint-Petrus & Pauluskerk
  Organisatie: Wende vzw

  Magistro Petro

  In het spoor van Pierre de Manchicourt

  Toen Karel V in 1556 troonsafstand deed ten voordele van zijn zoon Filips II, erfde hij niet alleen een wereldrijk maar ook de Capilla Flamenca, zonder meer het meest toonaangevende ensemble van zijn tijd. Net als enkele illustere voorgangers uit de lage landen bekroonde ook Pierre de Manchicourt (ca.1510-1564), alias Magistro Petro zijn loopbaan als kapelmeester van dit gerenommeerde instituut en verwierf hij zich een plek in de muziekgeschiedenis. Ontdek in dit gevarieerde programma van motetten, misdelen en chansons de glasheldere perfectie van deze onbekende maar bijzonder meeslepende polyfonie!

 • Schubertreise

  Kamerkoor El Grillo [heren]
  Piet Swerts, piano
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zondag 26 mei 2013/ om 12u
  Rosario, Bever

  Info: www.schubertreise.be.

  Schubertreise

  Geen componist was meer in een koffiehuis te vinden dan Franz Schubert (1797-1828) waar heel wat van zijn heerlijke liederen en walsen een eerste uitvoering kregen. De heren van Kamerkoor El Grillo zijn dit keer te gast voor een mini-concertje in Edingen als onderdeel van de Schubertreise - georganiseerd door Rosario - die u tot in 2020 doorheen de totale liederenschat van Schubert zal voeren. Das Wandern ist...

 • Geist der Liebe

  Kamerkoor El Grillo [heren]
  Yves Van Handenhove, tenor
  Yanna en Guy Penson, pianoforte
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Vrijdag 24 mei 2013 om 20u30
  Stoepekapel Ertvelde

  Organisatie: Gezinsbond van Ertvelde.

  Geist der Liebe

  In het kader van het zesendertigste Stoepeconcert in Ertvelde brengen de heren van Kamerkoor El Grillo een kleine Schubertiade, samen met pianisten Yanna en Guy Penson en tenor Yves Van Handenhove.

 • Johannespassie met il Gardellino
  Johannespassie El Grillo

  José Pizarro Evangelist
  Lieven Termont Christus
  Caroline Weynants sopraan
  Clint van der Linde contratenor
  Reinoud Van Mechelen tenor
  Peter Kooij bas

  Kamerkoor El Grillo
  Il Gardellino (Marcel Ponseele &alt; Jan De Winne)
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 9 maart 2013 om 19u30
  Zondag 10 maart 2013 om 16u
  Sint-Machariuskerk, Gent

  J.S. Bach (1685-1750)
  Johannes-Passion BWV 245

  Dat Johann Sebastian Bach nooit opera’s geschreven heeft, staat vast. Maar als er één werk is waaruit blijkt dat hij er perfect toe in staat was, dan is het wel de Johannes-Passion uit 1724. Het beklijvende relaas van Christus’ verraad en kruisdood werd nooit eerder met zoveel gevoel voor dramatiek en timing op muziek gezet. Dit meesterwerk uit de barok heeft na bijna drie eeuwen nog niets van zijn overrompelende impact verloren. Kamerkoor El Grillo debuteert in deze passie, bijgestaan door het gerenommeerde ensemble il Gardellino en in goed gezelschap van zes internationale topsolisten!

2012

 • Herdenking Jan Briers Sr.

  Kamerkoor El Grillo [heren]

  Academische zitting: zaterdag 27 oktober 2012

  Sint-Amanduskapel, Campo Santo, Sint-Amandsberg (Gent)

  Herdenking Jan Briers

  Vijf jaar geleden stierf Jan Briers sr., stichter en oprichter van het Festival Van Vlaanderen. Dit wordt op 27 oktober herdacht met een academische zitting in de Sint-Amanduskapel van het Campo Santo.

  Kamerkoor El Grillo zorgt voor enkele muzikale intermezzi tussen de toespraken door. Op het programma staan liederen voor mannenkoor van Franz Schubert (1797-1828).

  U bent bij deze van harte uitgenodigd.

 • Tous les regretz
  Meer Stemmig Gent

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 6 oktober 2012 om 20u
  Sint Peter-en Pauluskerk, Hansbeke
  Organisatie: Wende vzw

  Zondag 7 oktober 2012 om 11u
  Kapel Elzenveld, Antwerpen
  Organisatie: Koorlink vzw

  Tous les regretz

  Als één van de meest succesvolle componisten uit de hele renaissance beheerste Orlandus Lassus (1532-1594) de techniek van het parodiëren als een echte ‘meester-imitator’. In de zesstemmige Missa Tous les regretz, naar het ontroerende chanson van Nicolas Gombert, brengt de kapelmeester van de hertog van Beieren een verbluffend staaltje van aemulatio: de kunst van het overtreffen van een schitterend voorbeeld. Het resultaat: eerbetoon en ambitie vervat in rijke melancholie en absolute klankschoonheid….

 • Plorans
  Meer Stemmig Gent

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 30 juni 2012 om 22u
  In en om de Sint-Baafsabdij en de Machariuskerk, Gent
  Organisatie: Meer Stemmig Gent

  Plorans - Meer Stemmig Gent

  Lamentaties & motetten van Orlandus Lassus

  El Grillo zal op zaterdag 30 juni te horen zijn tijdens de allereerste editie van Meer Stemmig Gent, een dag rond polyfonie in en om de Sint Baafsabdij en de Machariuskerk. Op het programma staat werk van Orlandus Lassus. Andere ensembles die dag zijn het Victoria Consort en de Capilla Flamenca. Een organisatie van El Grillo & Victoria.

  In 1585 publiceerde Orlandus Lassus (1532-1594) drie sets Lamentationes Hieremiae bij drukker Adam Berg in München. Ze tonen de componist op het toppunt van zijn kunnen. Met meesterlijke eenvoud bespeelt Lassus in deze klaagzangen de relatie tussen woord en muziek. Uiterlijkheden of effectbejag heeft hij daarbij nooit voor ogen hoewel de emotionele impact van deze liturgische werken zonder meer verpletterend is. El Grillo brengt drie lezingen voor Goede Vrijdag als ingetogen en meditatief laatavondprogramma.

 • Koffie met Schubert
  Koffie met Schubert

  Kamerkoor El Grillo [heren]
  Kersten Cottyn, klavier
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Concert: zondag 22 april 2012
  om 14u00 – 15u15 – 16u30

  Plaats:Monasterium Poortacker (Kapittelzaal),
  Oude Houtlei 56, 9000 Gent

  [incl.koffie & gebak]

  Koffie met Schubert

  Geen componist was meer in een koffiehuis te vinden dan Franz Schubert (1797-1828). Uit liefde voor zijn heerlijke muziek nodigt kamerkoor El Grillo u uit op een exclusieve Weense matinee met koffie, gebak en een streepje muziek voor mannenkoor en klavier. U bent ongeveer een uurtje onze gast en maakt dan plaats voor de volgende groep van maximaal 60 koffiedrinkers met gevoel voor romantiek. Tijdig reserveren is de boodschap, want zo hoorde u ons nog nooit!

2011

 • Tous les regretz
  Tous les regretz

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 3 december 2011 om 20u15
  Zondag 4 december 2011 om 16u00

  Sint-Machariuskerk, Gent

  Tous les regretz

  Als één van de meest succesvolle componisten uit de hele renaissance beheerste Orlandus Lassus (1532-1594) de techniek van het parodiëren als een echte ‘meester-imitator’. In de zesstemmige Missa Tous les regretz, naar het ontroerende chanson van Nicolas Gombert, brengt de kapelmeester van de hertog van Beieren een verbluffend staaltje van aemulatio: de kunst van het overtreffen van een schitterend voorbeeld. Het resultaat: eerbetoon en ambitie vervat in rijke melancholie en absolute klankschoonheid….

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

 • Amour Partez
  Amour Partez

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  Zaterdag 2 juli 2011 om 20u30

  Sint-Petrus- & Pauluskerk, Hansbeke

  Organisatie: Wende vzw

  Amour Partez

  Onbereikbare of verloren liefdes zijn van alle tijden. Hard is het lot van hem of haar die smachtend maar vergeefs verlangt. Bitterzoet is de klacht van de afgewezene. Al sinds Guillaume Dufay (1400-1474) was het Bourgondische chanson het genre bij uitstek om de hoofse liefde in al haar steriele wreedheid te verklanken. Latere generaties Franco-Vlaamse polyfonisten vinden in dit prachtig repertoire een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zowel wereldlijk als religieuze muziek. Amour partez bezingt u de liefde door de ogen van Jacob Obrecht, Mattheus Pipelare en Nicolas Gombert.

 • Miserere
  Miserere

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert, muzikale leiding

  02 april 2011 om 20u: Collegiale Saint-Denis, Luik
  03 april 2011 om 20u: Sint-Machariuskerk, Gent
  25 april 2011 om 17u: Sint-Bernarduskerk, Nieuwpoort-Bad

  Miserere

  Passiemuziek uit de laat renaissance

  Muziek voor de Goede Week nam een meer dan bijzondere plaats in in het oeuvre van elke componist uit de renaissance. De prachtige poëzie van boetepsalmen, lamentaties of responsoria waren een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het nec plus ultra van dit ingetogen maar emotioneel sterk geladen repertoire is ongetwijfeld het Miserere van de Italiaanse componist Gregorio Allegri (1582-1652). Kamerkoor El Grillo combineert dit mythische meesterwerk in een verstild programma met twee parels uit de laat renaissance: de weinig uitgevoerde Lamentations van Robert White (1538-1574) en de monumentale eerste boetepsalm Domine, ne in furore tuo van Henegouwenaar Orlandus Lassus (1532-1594).

2010

 • De Wijsheid van Alfonso X
  De Wijsheid van Alfonso X

  Ensemble Rafik El Maai
  Kamerkoor El Grillo o.l.v. Inge Bollaert

  Zaterdag 27 november 2010 om 20u15

  Brussel, voorplein Sint-Gilliskerk

  De Wijsheid van Alfonso X

  Muziek van Christenen en Moren in het 13de-eeuwse Spanje met uittreksels van o.a. Llibre Vermell de Montserrat, Cantigas de Santa Maria, Codex Las Huelgas & Arabo-Andalousische muziek op teksten van de dichters Al Boussairi & Al Soshtari.

 • Soli Deo Gloria
  J.S.Bach: Kantates & Missa brevis

  Kamerkoor El Grillo & Il Gardellino

  Szuzsi Tóthsopraan
  Marnix De Cataltus
  Satoshi Mizukoshitenor
  Peter Kooijbas
  Inge Bollaertmuzikale leiding

  25 september 2010 om 20u00, Gent, Sint-Machariuskerk

  26 september 2010 om 16u00, Brugge, Sint-Gilliskerk

  Met de steun van Koor & Stem

  Soli Deo Gloria

  Cantates BWV 105 en 138
  Missa brevis BWV 236

  De muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) vormt zonder meer het absolute culminatiepunt van de polyfone kunst. Voortbouwend op een lange traditie wist de cantor uit Leipzig als geen ander het muzikale lijnenspel te vervlechten tot geniale constructies waarin vorm en inhoud een ongekende spankracht opwekken.

  Na 15 jaar polyfonie pur sang maken Kamerkoor El Grillo en Inge Bollaert een feestelijke uitstap naar de barok. Samen met het Ensemble Il Gardellino van hoboist Marcel Ponseele en enkele topsolisten waaronder Peter Kooij zetten we de polyfone kers op de taart. Op het programma staan een prachtige missa brevis en twee van Bachs allermooiste cantates.

 • Media Vita
  Media Vita

  Kamerkoor El Grillo
  Erik Van Nevel muzikale leiding

  Zaterdag 1 mei 2010 om 20u15
  Zondag 2 mei 2010 om 16u00

  Sint-Machariuskerk, Gent

  Media Vita

  Een moordend griepvirus en enkele dramatische misoogsten maaiden rond het midden van de zestiende eeuw een vijfde van de Londense bevolking genadeloos weg. Alsof dat nog niet voldoende was, eiste ook het katholieke schrikbewind van Mary Tudor (1553-1557)het nodige bleodvergieten. Het leven was kort, onzeker en dikwijls miserabel. Tegen die achtergrond schrijft John Sheppard (ca.1515-1558) één van de meest monumentale en overweldigende composities uit de hele zestiende eeuw : Media vita. Dit zelden uitgevoerde meesterwerk is het spectaculaire hoogtepunt van een beklijvend polyfoon programma rond liefde, dood en vergankelijkheid.

2009

 • Mirabile Mysterium
  Mirabile mysterium

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zondag 13 december 2009 om 11u30
  Sint-Petrus- en Pauluskerk, Hansbeke
  Organisatie: Wende vzw

  Zaterdag 19 december 2009 om 20u00
  Sint-Bonifatiuskerk, Munte (Merelbeke)
  Organisatie: Landelijke Steinerschool Munte

  Mirabile mysterium

  Kerst in de renaissance

  De verering van Maria was nooit groter dan in de Renaissance. De kleurenpracht van schilders als Van Eyck, Memling of van der Weyden maakten haar figuur bijna tastbaar en menselijk. Ook in de muziek kreeg de ‘reine maagd’ en ‘moeder Gods’ een prominente aandacht. Als geen ander wisten componisten de centrale gebeurtenis uit haar leven, de geboorte van Christus, te verklanken als een wonderlijk mysterie. Kerst als warme gloed van bovenmenselijke perfectie!

 • Momentum 2
  Momentum 2

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Gratis concert:

  Zaterdag 28 november 2009 om 20u30

  Sint-Pauluskerk, Smidsestraat, Gent

  Momentum 2

  El Grillo beet zich vast in het geniale oeuvre van Josquin Desprez (ca. 1450-1521) en wil u laten meegenieten in een kort maar avontuurlijk toonmoment.

  Op het programma: Illibata Dei virgo nutrix - Ave Maira - Nymphes des bois - Gaude virgo - Tu solus, qui facis mirabilia - Salve regina (Obrecht)

 • Granaatappel
  Van Eyck Eva

  Kamerkoor El Grillo
  Blokflluittrio Aquil’AlterA
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 27 juni 2009 om 20u en 22u
  Inleiding door Peter Schmidt
  Sint-Machariuskerk, Gent

  Zaterdag 5 september 2009 om 19u
  Abdijkerk, Bellingen (Pepingen)

  Zondag 20 september 2009 om 11u30
  Karmelietenkerk, Gent

  Granaatappel

  Als symbool van vruchtbaarheid en sensuele overvloed heeft de granaatappel een lange geschiedenis die teruggaat tot de oriëntaalse liefdespoëzie van het Hooglied. Dit prachtige oudtestamentische boek druipt van de nauwelijks gesublimeerde erotiek en zinnenprikkelende beeldtaal, een godsgeschenk voor heel wat componisten uit de renaissance. El Grillo brengt u een bedwelmende bloemlezing met motetten van John Dunstable (1390-1453) tot Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594).

 • Lamentatieweek
  Giotto di Bondone Lamentation

  Kamerkoor El Grillo
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Dinsdag 31 maart 2009, vanaf 19u

  Muziekcentrum De Bijloke, Gent

  Organisatie: www.debijloke.be

  Lamentatieweek

  Musica super Threnos Ieremie Prophete

  Tiburtio Massaino (ca.1550-1609)

  Bij wijze van opmaat mag Kamerkoor El Grillo de Lamentatieweek in Muziekcentrum de Bijloke inzingen. De Corsicaanse groep A Cumpagnia brengt om 20u00 een beklijvend origineel programma uit het repertoire van de Settimana Santa. Bij wijze van soundscape én voorprogramma brengt Kamerkoor El Grillo het publiek in de juiste sfeer tussen 19u-20u in het inkomgebouw van het Muziekcentrum. Een gepaste smaakmaker als statie naar meer!

 • Lenteconcert
  Bellini Man with Turban

  Urbain De Wilde (orgel)
  Kamerkoor El Grillo o.l.v. Inge Bollaert

  Zondag 29 maart 2009 om 15u

  Sint-Macharius, Laarne

  Lenteconcert

  Musica super Threnos Ieremie Prophete

  Kamerkoor El Grillo is voor het eerst te gast in Laarne en zorgt er tijdens het jaarlijkse orgelconcert voor de vocale noot. Gezien de tijd van het jaar leek het ons erg passend om de prachtige Lamentaties van de Italiaanse componist Tiburtio Massaino (ca.1550-1609) uit te voeren te midden van gevarieerde orgelmuziek, gebracht door Urbain De Wilde.

2008

 • Musikalische Exequien
  Heinrich Schütz

  Kamerkoor El Grillo & consort
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 6 december 2008 om 20u
  Sint Pauluskerk, Gent
  Organisatie: Culturele Kring Sint-Paulus

  Zondag 7 december 2008 om 16u
  Sint-Petrus- en Pauluskerk, Hansbeke
  Organisatie: Wende vzw

  Musikalische Exequien

  Op de kruising van renaissance en barok staat één man op eenzame hoogte in de 17e eeuwse Duitse muziek: Heinrich Schütz (1585-1672). Precies 100 jaar voor Bach laat hij het woord en de muziek op op ongeëvenaarde manier naadloos in elkaar overvloeien in een meesterlijke synthese van tradities. Zo ook in de Geistliche Chormusik of de ontroerende Musikalische Exequien, een requiem voor de in 1635 overleden Heinrich Posthumus von Reuss, hertog van Gera. Temidden van de verschrikkingen van de Dertigjarige oorlog verklankt Schütz de vergankelijkheid van het aardse bestaan: naakt zijn we ter wereld gekomen en naakt zullen we sterven.

 • Lamentatio
  Thuiskomst van een muzikaal genie

  Melike
  Kamerkoor El Grillo & consort
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterag 28 juni 2008 om 20u30 & 22u

  Sint Machariuskerk, Gent

  Lamentatio

  Turkse traditionele liefdesklachten
  Lamentaties van Orlandus Lassus (1532-1594)

  Welkom op onze traditionele seizoensafsluiter: een zomeravondprogramma voor fijnproevers waarin de pure impact van sobere woorden en stemmen oplost in een louterende oase van hartverscheurende rust; Trieste schoonheid van liefde en verlies.

  Een koel glas wijn alleen brengt soelaas...

 • Cypriaan de Rore
  Thuiskomst van een muzikaal genie

  Kamerkoor El Grillo
  Vocaal Ensemble Arc Sonore
  Guy Penson (orgel)
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 19 april 2008 om 20u30
  Sint-Hermeskerk, Ronse

  Organisatie: Cultuurraad Ronse,
  Werkgroep Cypriaan de Rore,
  Dienst Cultuur Stad Ronse

  Cypriaan de Rore

  Thuiskomst van een muzikaal genie

  In het midden van de 16e eeuw trok Cypriaan de Rore weg uit zijn geboortestad Ronse naar Italië om daar zoals zijn leermeester en streekgenoot Adriaan Willaert naam en faam te maken als zanger en kapelmeester aan het hof van de hertog van Ferrara en de San Marcobasiliek van Venetië!

  Na meer dan 400 jaar kan u de fantastische en veelzijdige muziek van misschien wel de meest illustere Ronsenaar eindelijk in eigen stad beluisteren tijdens een concert in de Sint-Hermeskerk. Franse chansons, Italiaanse madrigalen, motetten en de zevenstemmige Missa prae ter rerum seriem worden afgewisseld met orgelmuziek gespeeld door de vermaarde Guy Penson.

  Il divino Cipriano komt terug thuis en zal door uw aanwezigheid het eerbetoon krijgen dat hem toekomt.

2007

 • Praeter rerum seriem
  Een wonderlijk kerstconcert

  Kamerkoor El Grillo
  Arc Sonore (Jan Vuye)
  Blazersensemble Ritornello
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zondag 23 december 2007 om 19u
  Sint-Christoffelkerk, Evergem

  Organisatie: Parochieraad Evergem

  Praeter rerum seriem

  Een wonderlijk kerstconcert

  De eeuwenoude sequens Praeter rerum seriem, die de wonderlijke geboorte van Christus probeert te bevatten, is het nederige uitgangspunt van dit spectaculaire kerstprogramma met motetten van   Adriaan Willaert (c.1490-1562), Jacob Gallus (1550-1591) en Cipriano de Rore (1516-1565). Van deze laatste componist staat de zelden uitgevoerde zevenstemmige Missa Praeter rerum seriem op het programma, één van de absolute topwerken uit de hele renaissanceperiode. U kan ze meemaken in een overweldigende bezetting van de 35 zangers en 7 blaasinstrumenten: een aankondiging van Kerstmis die u niet licht zal vergeten!

 • Cipriano
  Cipriano

  Kamerkoor El Grillo
  Arc Sonore (Jan Vuye)
  Blazersensemble Ritornello
  Inge Bollaert muzikale leiding

  Zaterdag 8 december 2007 om 20u15
  Sint-Annakerk, Gent

  Zondag 9 december 2007 om 19u30
  Collegekerk, Sint-Niklaas

  Cipriano

  Drie ensembles slaan de handen in elkaar voor een uniek programma, integraal gewijd aan de muziek van Cipriano de Rore (1516-1565). Gewaagde chromatische madrigalen worden afgewisseld met schitterende motetten, een wereldcreatie van Frank Agsteribbe (°1968) en één van de absolute topwerken uit de hele Renaissance, de zevenstemmige Missa Praeter rerum seriem. Muziek en pure emotie worden synoniemen in deze adembenemende en niet te missen tour de force!

 • Il Maestro Di Capella
  kamerkoor el grillo

  Kamerkoor El Grillo
  Erik Van Nevel muzikale leiding

  Zaterdag 30 juni om 20u15
  Zondag 1 juli om 16u00

  Sint-Pauluskerk, Gent

  Il Maestro Di Capella

  Idolen rond 1600

  Een concert met werken van Adrian Willaert - Giaches de Wert - Claudio Monteverdi

  In 1527, het jaar waarin de troepen van Karel V Rome platbrandden, werd Adriaan Willaert (ca.1490-1562) door Andrea Gritti, doge van Venetië, aangesteld als maestro di capella, kapelmeester van de basiliek San Marco. Door deze benoeming kwam hij aan het hoofd te staan van één van de meest prestigieuze muziekcentra van heel Europa. Bijna honderd jaar later zou ook Claudio Monteverdi (1567-1643) diezelfde eer te beurt vallen, maar intussen liep de renaissance op haar laatste benen.

  Een concert met muziek op de grens tussen traditie en vernieuwing!

 • Momentum 1: Exploratie in Ars Nova
  kamerkoor el grillo

  Kamerkoor El Grillo Inge Bollaert muzikale leiding
  met medewerking van Marnix De Cat

  Gratis concert

  Vrijdag 16 maart 2007 om 21u00
  Sint-Pauluskerk, Gent

  Momentum 1

  Exploratie In Ars Nova

  In zoektocht naar de fundamenten van de polyfonie dook El Grillo de voorbije 2 maanden in een apocalyptische vrije val de middeleeuwen binnen en verkende vol verbazing een wereld waarin de prille polyfonie als een zeldzame schittering de stilte moet hebben verbroken.

  Van de mystieke eenvoud van Hildegard von Bingen over de architectuur van Guillaume de Machauts Messe de Notre Dame tot de zoetgevooisde contenance Angloise van Guillaume Dufay: El Grillo proefde en wil u laten meegenieten in een kort avondlijk toonmoment.

  Marnix De Cat (Capilla Flamenca) praat vanuit zijn eigen ervaring het geheel aan elkaar.

2006

 • In Unum Deum | Allahu Wahid
  kamerkoor el grillo

  In Unum Deum | Allahu Wahid

  Kamerkoor El Grillo
  Ensemble Rafik El Maai

  GENT | zaterdag 28 oktober | 20u00 | Parnassus | Oude Houtlei 124
  reservatie: deCentrale of tel. 09 265 98 28

  ANDERLECHT | zondag 29 oktober | 15u00 | Kerk O.L.V.Onbevlekt | Dokter Meersmanstraat
  reservatie: dePianofabriek of tel. 02 541 01 70

  Kunstmuziek uit twee werelden met elkaar afgewisseld en vermengd ter meerdere eer en glorie van één en dezelfde God...

  Een boeiende mixtuur van religieuze muziek uit de christelijke én islamitische traditie.

  Rafik El Maai groeide op in Marokko waar hij van kindsbeen af werd ingewijd in de arabo-andalousische religieuze vokale muziek. Hij kreeg les van de meest prominente leraars of "ustads" aan het conservatorium van Tanger. Toen hij zich een paar jaar geleden in Brussel vestigde maakte hij eerst deel uit van het ensemble "Al Qarawiyyin" op. Voor zijn eigen ensemble kan hij beroep doen op de allerbeste muzikanten zoals zijn broer Ahmed (qanoun), Mohamed Marwan (ud), Najib Farjallah (tar) en andere.

  Het Gentse Kamerkoor El Grillo heeft zich de laatste 10 jaar opgewerkt als één van de weinige amateurensembles in Vlaanderen die zich full-time bezighouden om de polyfone schatten uit de westerse renaissanceperiode aan het publiek voor te stellen. Van Jacob Obrecht tot Thomas Tallis: steeds gaan kwaliteit van uitvoering en een boeiende programmatie hand in hand onder de gedreven leiding van dirigent Inge Bollaert.

 • Dolce Melancholia
  kamerkoor el grillo

  Dolce Melancholia

  Zomeravonddrink met muziek uit het cinquecento

  zaterdag 1 juli 2006 | 20u00 en 22u00 (herneming)
  Cultuurkapel Sint-Vincent | Sint-Antoniuskaai, Gent

  Kamerkoor EL GRILLO & Wim Maeseele (luit)
  Inge Bollaert (muzikale leiding)

  Een mens mag al eens poëtisch worden, vinden wij. De zomer staat voor de deur en de zuiderse zon die ons af en toe verwent, doet ons verlangen naar een tijd en een plek waar onze gedachten, schijnbaar onbekommerd, mogen afdwalen naar de volmaakte rust van de herinnering.

  Diezelfde zonnestralen voeren ons mee naar het Italiaanse cinquecento, de zestiende eeuw, waarin duizenden madrigalen en villanellen, soms verheven, soms naïef, doordrongen waren van de geest van Petrarca en de gesmoorde kreten van een even onbestemd als concreet gevoel: de zoete melancholie, la dolce melancholia.

  Daarheen willen we ook u graag brengen tijdens de allereerste zomeravonddrink van Kamerkoor El Grillo op zaterdag 1 juli 2006 in de Cultuurkapel Sint Vincent in Gent. Twee keer die avond brengen wij hetzelfde concert gevolgd door een drink.

  De geniale muziek van Orlandus Lassus, Cypriano de Rore of Luca Marenzio laten u moeiteloos verzinken in eigen gepeins. Een glas koele witte wijn achteraf en misschien worden we deelachtig?

 • Quasi Virgo
  kamerkoor el grillo

  Quasi Virgo

  25 en 26 maart 2006
  Sint-Pauluskerk | Smidsestraat | 9000 Gent

  Passiemuziek van Massaino, Nenna en Gesualdo
  Kamerkoor El Grillo en Guy Penson, Philippe Malfeyt, Piet Stryckers

  Wezenloos verdriet en diepe verscheurdheid worden op pijnlijk accurate wijze verklankt in dit passieconcert met muziek uit de Italiaanse laat-renaissance. Naast de sobere Lamentaties van Tiburtio Massaino (fl.1550-1609) staat ook een echte primeur op het programma: voor het eerst na meer dan vierhonderd jaar zullen de ontroerende Responsoria van Pomponio Nenna (ca.1550-1613) opnieuw in Europa te horen zijn! Was Nenna beïnvloed door de excentrieke maar geniale Prins Carlo Gesualdo da Venosa (1560-1613) of was net hij het die aan de basis lag van Gesualdo's ten top gedreven chromatische experimenten? Dit concert laat u alvast zelf een oordeel vormen over de leerling en de tovenaar!

2005

 • Tallis is dead and Music dies
  kamerkoor el grillo

  Tallis is dead and music dies

  500 JAAR Thomas Tallis

  zaterdag 12 november (20u15) & zondag 13 november (16u00)
  Parnassus - Oude Houtlei 124 - Gent

  Op het programma muziek van niemand minder dan alweer een 500 jarige polyfonist THOMAS TALLIS.(ca.1505-1585).

 • Jacob Obrechtdag
  kamerkoor el grillo

  Evenement en concert:
  Zaterdag 30 april 2005

  Met de steun van de Stad Gent.

  Jacob Obrechtdag

  30 april 2005

  Vijfhonderd jaar geleden stierf Gentenaar Jacob Obrecht (ca.1457-1505) in Ferrara aan de pest. Hoewel Obrecht één van de grootste componisten uit de Renaissance was met een invloedrijk oeuvre, werd zijn faam lange tijd overschaduwd door zijn illustere tijdgenoot Josquin Desprez. Pas in de tweede helft van vorige eeuw werd Obrechts muziek herontdekt, grondig bestudeerd en opnieuw uitgegeven. Sindsdien is het zonneklaar dat Jacob Obrecht één van de coryfeeën van de Vlaamse polyfonie is, een man wiens muziek op het einde van de 15e eeuw en tot lang daarna heeft bijgedragen tot de naam en faam van de fiamminghi en invloed heeft gehad op de hele Europese muziekgeschiedenis.

  Dit gegeven, uiteraard samen met de schitterende kwaliteit van Obrechts muziek, vormt voor het Gentse Kamerkoor El Grillo - een vocaal ensemble dat zich uitsluitend bezighoudt met renaissancemuziek - de aanleiding om in het hart van de Arteveldestad voor een breed publiek dat geïnteresseerd is in de geschiedenis van Gent, een cultuurhistorisch evenement op te zetten op zaterdag 30 april 2005. Het is hierbij de bedoeling niet enkel de figuur en de muziek van Jacob Obrecht te belichten en feestelijk te herdenken, maar ook een beeld te geven van het leven in Gent 500 jaar geleden. Het initiatief geniet de steun van de Stad Gent .

 • Llibre Vermell de Montserrat
  kamerkoor el grillo

  Concert
  zaterdag 19 maart 2005, 20u15
  Kerk, Stasegem

  Llibre Vermell de Montserrat

  Idolen rond 1600.

  Concert door El Grillo & Ensemble Ultreya